Weet jij wat haarporositeit is en welke porositeit jouw haar heeft?
Haarzorg is het meest effectief als het aansluit bij jouw benodigdheden. Beschadigd haar heeft andere producten nodig dan gezond haar dat beschermd moet worden zodat de conditie niet verslechtert. Dit geldt ook voor stijl en krullend haar, omdat elk type een andere soort cosmetica met een andere werking nodig heeft.
Leer meer over haarporositeit om beter voor je haar te kunnen zorgen!
Haarstructuur
Iedereen zou een beeld moeten hebben van zijn of haar haarstructuur. Onder de huid zitten haarzakjes. Deze bepalen de toekomstige conditie van het haar. Hoe sterker en beter ze in de huid zitten, des te beter. Het gedeelte dat door de huid heen groeit, noemen we de haarschacht. Dit is het gedeelte dat wij ‘haar’ noemen. Binnenin het haar zit merg, bedekt met de cortex en de cuticula. De cuticula bestaan uit verschillende lagen, en deze zijn verantwoordelijk voor de haarporositeit.
WAT IS HAARPOROSITEIT?
Haarporositeit is niets anders dan het niveau waarop de cuticula geopend zijn. De porositeit bepaalt de conditie van het haar. Hoe meer de cuticula openstaan, des te slechter de conditie. De fijne haarschacht is dan blootgesteld en vatbaarder voor schadelijke factoren.
We onderscheiden drie types haarporositeit:
- Lage porositeit – cuticula blijven dichtbij de schacht, het haar is stijl en glad.
- Gemiddelde porositeit – cuticula zijn verheven, het haar is golvend en een beetje droog.
- Hoge porositeit – cuticula zijn maximaal geopend, het haar is stijf en ruw.
Je moet je haar goed kennen om te weten wat het nodig heeft. Effectieve haarzorg is voornamelijk gebaseerd op het begrijpen van het probleem en het vinden van een oplossing. Ver geopende cuticula zorgen voor de meeste problemen. Hierbij wordt het haar kroezig door vocht, is het broos en vatbaarder voor schade van kappersbehandelingen of zelfs de zon. Als je je haar weer gezond wilt maken, moet je je haarporositeit weten.
HOE BEPAAL JE HAARPOROSITEIT?
Er zijn een paar methodes waarmee je haarporositeit kunt bepalen. Het meest effectief is simpelweg de observatie. Je kunt verschillende porositeiten onderscheiden door er enkel naar te kijken. Het is net als gezond en ongezond haar naast elkaar leggen. Je zal direct het verschil zien.
Haar met lage porositeit is een karakteristiek haartype voor Aziatische vrouwen met stijl en donker haar. Het haar is zacht en redelijk zwaar, zonder veel volume. Er zijn geen problemen als roos, gespleten punten of broosheid. Het haar is gemakkelijk nat te maken en te drogen. Aan de andere kant kun je het haar moeilijk stylen, dus speciale kapsels of krullen worden lastig.
Haar met gemiddelde porositeit heeft de grootste hoeveelheid van vrouwen over de hele wereld. Dit haar is meestal golvend en kan kroezen (vooral bij vocht). Dit is een haartype dat last kan hebben van roos, gespleten punten en broosheid. Het probleem ligt bij een olieachtige hoofdhuid en droge punten. Haar met gemiddelde porositeit voelt ruig aan, heeft weinig glans en een vervagende kleur.
Haar met hoge porositeit is het meest beschadigd, ruig en broos. Meestal krult het en wordt het zwak door kappersbehandelingen. Karakteristiek voor dit haartype is de toegenomen broosheid, gespleten punten, haaruitval en broosheid. Dit haar heeft nauwelijks glans, is kroezig en extreem droog. Het neemt onmiddellijk water op, en verliest het net zo snel.
Er zijn ook andere manieren om haarporositeit te bepalen:
- watertest (neem een stukje haar, plaats het in water en observeer hoe snel het haar het water absorbeert en naar beneden zinkt; haar met hoge porositeit zal snel zingken, haar met lage porositeit blijft drijven),
- kokosnoottest (bedek je haar met kokosnootolie en observeer de reactie: als het haar kroezig wordt heb je een hoge porositeit, en als het glad wordt, heb je een lage porositeit).
De beste diagnose kun je krijgen bij een haarspecialist. Sommige haarsalons beschikken over zo’n station, waar je haar onder de microscoop kan worden bekeken. Deze methode is de meest precieze manier om je haarporositeit vast te stellen. Een specialist kan je niet alleen meer vertellen over de conditie van de cuticula, maar ook over je hoofdhuid.
WAAROM MOET JE JE HAARPOROSITEIT WETEN?
Kennis over je haarporositeit is noodzakelijk als je de beste olie wilt kiezen. De eigenschappen zijn verschillend, afhankelijk van de samenstelling van vetzuren. Er zijn drie basistypes:
- Oliën voor haar met lage porositeit met een grote hoeveelheid essentiële verzadigde vetzuren. Dit zijn meestal plantaardige boters met kleine deeltjes, die gemakkelijk kunnen doordringen tot in de haarstructuur.
- Oliën voor haar met gemiddelde porositeit bevatten vooral enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals omega 7 en omega 9. Hierbij zijn de deeltjes groter en de oliën worden omschreven als semi-drogend.
- Oliën voor haar met hoge porositeit hair met meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals omega 3 en omega 6. Deze oliën zijn niet-drogend omdat de deeltjes het grootst zijn.